Czas na lepsze jedzenie

Czas na lepsze jedzenie 1

Wiecie już, że lubię sobie podjeść. Nie zawsze mam chęć na pizzę czy inne szybkie jedzenie. Lubię też pokręcić się po kuchni i przygotować coś dobrego do jedzenia. Ze względu na relatywną łatwość przygotowania cenię sobie drób. Można z niego przygotować wiele doskonałych potraw, a i oferta półproduktów, z których można stworzyć kulinarne delicje, jest coraz większa. Drób jest podstawą prawie każdej dobrej zupy, a dokładniej rosołu. Na jego bazie tworzę różne dziwne wynalazki, poczynając od klasycznej pomidorówki, na rybnej i cytrynowej kończąc. Wbrew pozorom takie połączenia mają sens i są naprawdę smaczne, o czym nie raz przekonali się moi goście.

Czas na lepsze jedzenie 2

Drugie zastosowanie drobiu, to oczywiście wszelkie formy smażonych i pieczonych dań. Tutaj też jest z czego wybierać. Nie każdy lubi piersi z kurczaka czy indyka, za to ceni sobie na przykład mięso z udek. Jest zupełnie inne w smaku i z pewnością może urozmaicić monotonię dań z patelni. Zresztą każdy może wybrać coś dla siebie. Jeśli nie udko, to może skrzydełka, np. w sosie miodowym. Nie znam nikogo, komu by to danie nie smakowało. To genialnie proste rozwiązanie, jeśli szykujemy większe spotkanie i chcemy mieć pod ręką smaczną przekąskę.

A przecież na kurczaku drób się nie kończy. Jest jeszcze indyk, gęś czy kaczka. Szczególnie ta ostatnia zasługuje na większą atencję, bo jej mięso jest zupełnie inne w smaku od kurczęcego. Ciemne, wyraziste w zapachu i smaku, odpowiednio przyrządzone budzi zachwyt. Klasyczna kaczka w buraczkach czy nadziewana jabłkami, to przecież filary polskiej kuchni. Bardzo się cieszę, że to mięso wraca obecnie do łask. Jeżeli jeszcze nie mieliście okazji spróbować, to gorąco was do tego zachęcam.

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *