Grillowanie w domu – przyjemność czy udręka?

grill elektryczny może być lepszy od klasycznego

Grill elektryczny to genialny wynalazek. Pozwala w prosty sposób przygotować najlepsze jedzenie – to tłuste, tuczące, smażone i ociekające tłuszczem. A to wszystko jest możliwe bez konieczności uciążliwego rozpalania węgla drzewnego, co nie jest ani czyste, ani pachnące. Oczywiście ma to też swoje zalety, ale nie każdy ma własny ogród, to raz. Do tego aura w Polsce nie zawsze sprzyja grillowaniu na świeżym powietrzu, to dwa.

grill elektryczny może być lepszy od klasycznego

Tymczasem grill elektryczny pozbawiony uciążliwości swojego klasycznego odpowiednika, pozwala zrobić równie smaczne dania w warunkach domowych, bez gryzącego w oczy dymu, bez lejącego się na głowę deszczu i podmuchów wiatru roznoszących gorący popiół po całej okolicy i grożących pożarem. Wiem, że trochę tutaj przesadzam, ale naprawdę jestem wielkim zwolennikiem grillowania w domu. Wielokrotnie robiłem domówki, gdzie smażyliśmy dobre jedzenie właśnie na grillach elektrycznych i była to naprawdę wspaniała zabawa. Każdy mógł zrobić sobie to, na co miał ochotę, a także w takim stopniu usmażenia, jaki mu najbardziej odpowiadał.

Pisałem na początku, że to takie fajne, że można zrobić sobie niezdrowe jedzenie. Prawda jest jednak taka, że jedzenie z grilla wcale nie musi być niezdrowe. Co więcej, bez dymu i przy odprowadzeniu tłuszczu można uzyskać bardzo zdrowe potrawy. Zresztą grill elektryczny nadaje się tak samo do przyrządzania mięs, jak i warzyw. Grillowane papryki, cukinia czy nawet ogórek, są naprawdę smaczne. Choć ja oczywiście wolę kawał steka z kością czy też przepyszną karkówkę. Jak to mówią, dla każdego coś miłego. Zdecydowanie polecam spróbować grillowania w domu, to naprawdę fajna zabawa.

Rodzaje grillów elektrycznych

Jak obecnie wszystkie gadżety i grille elektryczne mają swoje rodzaje. W podstawowy sposób możemy wyróżnić trzy główne kategorie.

Grill elektryczny z płytą

W zasadzie to taka trochę… Patelnia? Wygląda bardzo podobnie do patelni teflonowej gdyż nie posiada on rusztu tylko płytę pokrytą właśnie teflonem. Ma on swoje plusy – potrawy nie przywierają tak bardzo jak w grillach z rusztem, ale czymże są potrawy z grilla bez ciemniejszych „pasków”?

Grill elektryczny z rusztem

Chyba najbardziej znany i lubiany z elektrycznych urządzeń do grillowania. Wygląd? Bardzo podobny do tradycyjnego grilla! Wygoda? Dużo wygodniejszy niż tradycyjny grill! Wady? Czyszczenie, czyszczenie i jeszcze raz czyszczenie… Tłuszcz, który kapie na grzałkę – przypala się i przywiera, a jego czyszczenie jest jedną z tych rzeczy, które – uwierzcie mi na słowo – chcielibyście unikać!

Grill elektryczny tefal

Grill raclette

Raclette? To jakieś połączenia sylwestra z zepsutą kawą? Nie? Acha, w takim razie może urządzenie wielofunkcyjne o kształcie koła? Bingo! Składa się on z niewielkich patelni teflonowych umieszczone poniżej dużej płyty grzejnej. Zapiekanki z tego grilla to coś o czym marzę gdy tylko o tym pomyślę! Grill raclette jest wyposażeniem mojego ogrodu, gdyż tam sprawdza się i pasuje najlepiej!

Rozmiary grillów elektrycznych mogą być bardzo różne. Małe stołowe można wykorzystywać nawet w domu jako wyposażenie kuchni. Jest to niesamowita zaleta, gdyż niezależnie od pory roku możemy przygotować swoje ulubione potrawy i to dosłownie bez wychodzenia z domu! Mały grill stołowy można zastąpić także coraz popularniejszą i dostępną już chyba w każdym sklepie – patelnią grillową! Patelnia grillowa może to nie to samo co pełnoprawny grill, ale daje nam podstawowe możliwości przyrządzania potraw nie zajmując zbyt dużej ilości miejsca!

Jeśli o rozmiarach mowa – należy wspomnieć o grillach stojących. Ogromne urządzenia, które mogą być ozdobą w każdym ogrodzie czy tarasie. Należy jednak pamiętać, że stojącym grillom elektrycznym należy zapewnić dostęp do sieci! Jeśli przy projektowaniu ogrodu nie zostało to przemyślane, a kable i przedłużacze przyprawiając Cię o zawrót głowy to przykro mi – ale tradycyjny grill węglowy… Nie jest taki zły 😉

Najważniejsze parametry grillów elektrycznych

Jak przy wyborze każdego urządzenia tak samo przy grillach elektrycznych – są rzeczy, na które należy zwrócić uwagę! A oto najważniejsze z nich z nich:

  • Moc – tradycyjnie, im większa, tym lepiej! Grill elektryczny z większą mocą szybciej się nagrzeje, szybciej przygotujemy potrawę.
  • Regulacja temperatury – praktycznie must have! W zależności od tego co będziesz przygotowywać – odpowiednio dobrana temperatura zapewni perfekcyjne przyrządzenie!
  • Włącznik – ale jak to? Ano tak to! Nie każdy grill elektryczny posiada włącznik, a to bardzo ważne! Dzięki temu, nie musisz każdorazowo odłączać grilla od gniazdka – wystarczy użyć przycisku i grzanie przerwane!
  • Łatwość czyszczenia, otwarty lub zamknięty itd. Zwróć uwagę również na pozostałe rzeczy, takie wydawałoby się „drobnostki” mają ogromne znaczenie! Każdy przecież chce, żeby grillowanie było tytułową przyjemnością, a nie udręką!

Podsumowanie – grill elektryczny czy węglowy?

Podsumowując – ja wybrałem oba. Dlaczego? Lubię zapach grilla węglowego, ale cenie także wygodę grilla elektrycznego! Wszystko zależy od okazji i mojego nastroju i Wam polecam taki sam wybór. Niezależność i możliwość wyboru to niesamowita sprawa, która daje uczucie spełnienia i rozszerza możliwości. A Wy jaki rodzaj grilla preferujecie? Zapraszam do dyskusji w komentarzach!

Zobacz również

smog

Smog

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *